START
TRÄDGÅRD I
STÄNDIG FÖRVANDLING

UPP

Från ett reportage i Nerikes Allehanda. Publicerat i Nerikes Allehanda, 2006-08-02
Text: KRISTINA EDBLOM Bild: PETTER KOUBEK

Det porlar, kvittrar, susar och klingar. Det doftar sött, fuktigt, jordigt och friskt. Men mest av allt är det lugnt. Hos Ulf Åkerberg Hallberg visar sommaren upp sig som en sval och fuktig oas.

Bild 1
Bild 2
Egentligen befinner vi oss i en vårträdgård.

- " Det är lundens växter," förklarar Ulf Åkerberg Hallberg.

Men när juli övergår i augusti och torkan gör sig allt mer påmind, framstår trädgården i Brickeberg som den bästa platsen att fördriva heta sensommardagar på. Genom lummiga gångar, över vacker marmor och natursten, förbi prunkande gröna växter slingrar sig Pia Åkerbergs och Ulf Åkerberg Hallbergs djungelträdgård fram.

- "Jag tycker att bladen och stammarna är viktiga. Att väva samman växter med blad är intressant, " säger Ulf.

Han pratar i ett, berättar ingående och detaljerat om vartenda blad eller föremål. trädgården är full av saker att upptäcka. Det Japan- och Kinainspirerade återkommer i form av växter och figurer. Bambu, gräs och barrträd. Små buddahstatyer i porslin, tempel och krukor. Sakerna har Ulf och Pia hittat på loppisar och i prylbodar.

- "Överallt stannar vi och rotar på semestern. Jag försöker använda det jag hittar. Jag tycker inte om att åka till plantskolan och köpa samma som alla andra, " säger Ulf.

Och överallt syns spåren av hans upptäcktsfärder. trädgården är bokstavligt talat full av gammalt rostigt skrot. En gammal kratta blir till staket. En traktorsadel fungerar som sittplats. Stora runda brunnslock som Ulf har hittat på soptippen ligger stadigt på marken och formar en av gångstigarna.

Bild 3
Bild 4 Ulf skiner av glädje när han visar runt bland blad och växter. Två till tre timmar glädje om dagen är allt som behövs för att sköta trädgården, ler han.

- "Lite roligt ska det vara, lite humor. Det är jättebra om man kan använda sin barnsliga fantasi. Det ska vara trivsamt och personligt. "

I stället för att köpa med sig en souvenir hem från resan tar Ulf och Pia med sig en ros från Österlen varje sommar. På så sätt har trädgården vuxit fram, och fortsätter att växa. Precis som träden och plantorna siktar allt högre mot skyn, sätts nya frön och idéerna spirar i Ulfs hjärna.

- "Den bli aldrig klar, säger han kort om trädgården."

Bild 5
Bild 6
År 1980 köpte de naturtomten som var full av tallar och björkar, sedan dess har arbetet pågått oavbrutet. Just nu satsar Ulf på alpina växter. Prydliga rader av plantor står uppställda, över 1 000 krukor går det åt varje år. Nya stigar och gångar har grävts fram efter hand, och träden får byta plats. Som att möblera om i vardagsrummet ungefär.

Bild 7
Bild 8 - "När jag slutade med fotbollen 1980 var jag tvungen att ha något annat," berättar Ulf.

Sedan dess har trädgården varit hans stora passion. Vid sidan av orienteringen som han ständigt återkommer till. För likheterna mellan trädgårdsarbetet och orienterandet visar sig vara många.

- "Det här är stretching och styrketräning. Orienteringen har jag som gladträning," säger Ulf.

Han kan inte förstå de som säger att de inte har tid med en trädgård. Det handlar om att prioritera sin tid. Och även om Ulf Åkerberg Hallberg tycks vara en upptagen och driven person, vilar ett lugn över honom och bostaden.

Bild 9 Bild 10
- "Det här är ett sätt att stänga av sig från utevärlden. Man skapar sitt eget paradis," förklarar han.

Från ett reportage i Nerikes Allehanda.
Publicerat 2006-08-02

Text: KRISTINA EDBLOM

Bild: PETTER KOUBEK

Bild 11
Bild 12 Bild 13