START
WEXTWERK
UPP

Finputsad trädgård när alla får komma
Två veckors intensivt fixande är nu till ända.
På söndagen öppnas trädgården på Högamovägen för alla som vill titta.

Latinska namn fyller upp öronen samtidigt som Ulf T Hallberg sopar trädgårdsgångarna rena. Utrustad med knäskydd och fickorna fulla av diverse trädgårdsverktyg förbereder Ulf T Hallberg och hans fru Pia åkerberg det sista inför att trädgården ska öppnas för allmänheten.
"När det kommer besökare vill man ju se till att de ser att man har putsat till det", säger Ulf.

Annars uppskattar de det mer vildvuxna. Då får blommor och växter av alla de slag gärna jobba sig upp mellan stenplattorna på de slingriga gångarna mellan öarna av växtliv. Men när portarna slås upp är de bortrensade, nästan 40 hinkar material tas bort.

"Jag har krupit på knä i två veckor och tagit bort gräset mellan stenarna", säger Ulf.

Små överraskningar
Trädkronorna har glesats ur för att ge så bra ljus som möjligt och allt pynt sitter där det ska. Ulf kallar pyntet detaljer. Nästan 400 spegelanordningar, stenskulpturer i miniatyr, hemmagjorda vindspel och loppisfynd av alla de slag finns utspridda i trädgården. Små överraskningar bland alla hundratals växter. Men riktigt färdig blir man aldrig.
"En trädgård är ett långsamt målande", säger Ulf. På eget initiativ öppnar Pia och Ulf även sin trädgård för allmänheten den sista söndagen i maj. Då blommar de mest färgsprakande blommorna. Just nu är trädgården klädd i en annan dräkt. Den är i en ständig förändring. En bit av en plastmatta sticker upp vid en av dammarna, ännu en sak att fixa innan besökarna kommer. Men sen är det ett år kvar till knäskydden åker fram igen.

"Det är bra, vi sätter press på varandra veckorna före och då vet man att det blir gjort", säger Ulf.