START
WEXTWERK
UPP

Medlemmar från Enköping-Håbo Trädgårdssällskap gjorde sommaren 2010 ett besök i vår trädgård.
Sommarresan 2010 gick till Örebro där vi besökte Ulf Hallbergs och Pia Åkerbergs prisbelönta trädgård och därefter guidade stadsträdgårdsmästare Lars-Erik Krafve oss i Örebros Stadsträdgård.

För några år sedan vann Ulf och Pias trädgård pris i en tävling anordnad av tidningen Land. Det är Ulf som är primus motor i trädgården, medan Pia föredrar mer inomhusbaserade sysselsättningar som vävning och sömnad. För Ulf har trädgården varit viktig sedan han slutade som som fotbollstränare.

Pia
Ulf och Pia köpte sitt hus i början på 80-talet och då tog trädgårdsskapandet fart. Tomten var från början en ren naturtomt med tallar och björkar. Ulf har lagt ner stor möda på att förvandla den till dagens utseende. De flesta ursprungliga träd har tagits ned, alla rötter grävs upp och fraktats bort och ny mer växtvänlig jord har mödosamt kommit på plats.

Trädgården har genomgått flera faser, först satsade Ulf på en nyttoträdgård när barnen var små med buskar och bär i alla dess former.

Julpyntsklockor från Ikea
Ett medlemskap i STA (Sällskapet trädgårds-amatörerna) 1985 gjorde Ulf till växtsamlare i ett 10-tal år men efter att ha läst biologi och miljökunskap på Högskolan i Örebro började han skapa naturträdgården som de väljer att kalla 'förädlad naturträdgård'.

Idag innehåller trädgården många rara träd och buskar som trivs i det mikroklimat som den ombonade miljön skapar, men även i denna trädgård har den hårda vintern lämnat spår efter sig.

Rhododendron bureavi
Kopparlönn
Trolldruva
Ulf vill att trädgården ska vara en plats för reflektion och tänkande och säger lite kämtsamt att en trädgård avnjutes bäst sittande, därför finns det ca 45 möjliga sittplatser. Stigar vindlar genom hela trädgården som är på drygt 900 kvadrat och runt varje krök väntar en ny upplevelse.

Gräsmatta får man söka länge efter, så småningom dyker det upp en snutt stor som ca 3 ordinära dörrmattor.

Fågelbad hugget i granit med vaktande grodor.
Stekelhotell
Bostäder för pollinerande steklar i smala rör av bambu och miskantusgräs.
Växtligheten ackompanjeras av olika överraskande installationer, några enbart till lust medan andra är boplatser för trädgårdens nyttoinnevånare.
Källa: Enköping-Håbo Trädgårdssällskap